Kunstenaar in tuinbroek

 

In zijn atelier – 1974

Tijdens mijn zoektocht naar achtergrondinformatie vond ik bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum, twee fragmenten van televisie opnamen. In een daarvan, uit een Tros-sportuitzending in 1974, wordt Sjeng geportretteerd als schilder van wielrentaferelen. Daarin legt hij haarfijn uit wat hem zo boeit in de wielersport: “De elementen van kleur en compositie, van snelheid, van het theatrale wat erin zit en van de onderwereldkant van de wielrennerij: de doping, de zakelijke kant, iemand kan vallen of zelfs doodgaan, maar de wielrenners moeten verder. Als het alleen om de sport zou gaan, had ik het niet gedaan” (ze geschilderd, bedoelt hij).
Ik kende hem toen nog niet, maar ik werd met terugwerkende kracht alsnog opnieuw verliefd. Hij is hier helemaal de kunstenaar, en ook nog een jongetje – in zijn tuinbroek met kleurige bretels. Maar wel een jongetje dat nadenkt over zijn schilderwerk en de betekenis daarvan. En de ontzettend theatrale muziek die erbij wordt afgespeeld, vind ik ook helemaal geweldig.

In zijn atelier – 1975

Het tweede fragment is een opname uit een aflevering van de Van Speykshow van 1975. Sjeng wordt daarin gevolgd op de Groningse Wieler Zesdaagse, waar hij al die prachtige grote wielerschilderijen heeft gemaakt. (Twee daarvan werden door Theo Koomen aangekocht). Daarnaast praat hij in zijn atelier onder andere over het hoe en waarom van zijn vak, zijn onzekerheden in het leven en over zijn toekomst.

Beide filmpjes mogen niet op deze website vanwege auteursrechten, maar ben je toevallig eens in Hilversum, ga dan langs het Nederlands Instituut voor Beeld en Geluid om ze daar – gratis – te bekijken. Of kom bij mij langs, want in mijn privé omgeving mag ik ze wel laten zien.

wordt vervolgd

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewarenBewarenBewaren

BewarenBewaren

6 gedachten over “Kunstenaar in tuinbroek

Voeg uw reactie toe

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

Deze site gebruikt Akismet om spam te bestrijden. Ontdek hoe de data van je reactie verwerkt wordt.

Maak een website of blog op WordPress.com

Omhoog ↑

%d bloggers liken dit: